Wat is het?
De Shantala babymassage is een eenvoudige massage van top tot teen. De kracht zit in het langzame ritme en de herhaling. In Nederland is de massage ook toepasbaar gemaakt voor volwassenen met en zonder een (verstandelijke) handicap.
Natuurlijk ken jij je kindje als geen ander. Het eerste contact was er al tijdens de zwangerschap. In de weken na de bevalling leer je elkaar steeds beter kennen. Babymassage is een goede manier om jullie band nog sterker te maken. Lichamelijk contact is belangrijk voor de emotionele, geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van je kindje. Even aandacht voor elkaar in de vaak hectische tijd.
Voor wie is de cursus bedoeld?
De cursus is geschikt voor ouders/verzorgers van baby’s in de leeftijd van 6 weken tot 9 maanden (kruipleeftijd).
In overleg bekijken we welk moment voor jullie het meest geschikt is. De Shantala babymassage is een vorm van massage die eenvoudig te leren is.
Baby’s die veel huilen, onrustig zijn, zich overstrekken, last hebben van darmkrampjes of baby’s met een handicap hebben baat bij deze massage.
Door babymassage te geven aan een te vroeg geboren baby, een adoptiebaby of een baby met een beperking kan de band tussen ouder en kind worden versterkt. De babymassage ondersteunt een goede hechting en is erg belangrijk voor zowel ouder als kind.
“… en, babymassage is nét zo leuk voor partners!”
Wat zijn de effecten van babymassage?
- Rustgevend en ontspannend voor ouder en baby
- De lichaamstaal van je baby leren kennen
- Meer zelfvertrouwen
- Stimuleert de spierontwikkeling
- Stimuleert de doorbloeding van de huid
- Stimuleert de ontwikkeling van de zintuigen
- Bevordert de motoriek
- Positieve werking op de spijsvertering
- Verhelpen van darmkrampjes
- Versterkt het immuunsysteem
- Kan er voor zorgen dat de baby makkelijker in slaap komt en dieper/rustiger slaapt
- Kan er voor zorgen dat de baby minder geprikkeld gedrag vertoont
- Ontspanning bij onrust en overstrekken
Meer informatie
Waarom een massage?
Stimulatie
Als tegenpool van ontspanning kan massage ook worden ingezet voor stimulatie. De massagetechnieken worden dan in een hoger tempo uitgevoerd, en werken minder diep door in de spieren. Deze stimulerende massages zijn voornamelijk ter voorbereiding bij sporten en/of andere intensieve bewegingen.
Klachtverlichting
Massage wordt ook vaak ingezet om (spannings)klachten te verlichten. Klachten kunnen op vele manieren ontstaan, bijvoorbeeld door sport, werk of stress. Hoofdpijn, spierpijn, rugpijn, nekklachten en ook veel andere klachten kunnen door massage sterk verminderen.
Genezing
Regelmatige massage versterkt de zelfgenezend vermogens van het lichaam. Er volgt ontspanning, afvalstoffen worden verwijderd en de bloeddoorstroming wordt verbeterd waardoor klachten sneller kunnen genezen. Massage kan echter geen medische zorg vervangen.
Bij blessures
Mensen die veel sporten hebben vaak last van gespannen spieren en spierpijnen. Een sportmassage helpt de spieren te versoepelen en het genezingsproces te versnellen.
Genieten
Genieten is zeker een belangrijk aspect van massage. Het is even tijd en aandacht speciaal voor uzelf zonder alle (storende) prikkels uit onze moderne samenleving.
Bewustwording
Massage maakt je bewust van je lichaam en emoties, waardoor je beter in contact kan komen met je gevoel en kracht. Op zowel emotioneel als fysiek niveau zal de doorstroming van energie door massage aanzienlijk verbeteren. Je voelt je daardoor vitaler en energieker.
Algehele ontspanning
Vaak zijn mensen zich niet (meer) bewust dat zij voortdurend te gespannen zijn. Ze zijn niet anders gewend dan dat hun lichaam wat stijf voelt en dat ze maagpijn of rugklachten hebben of moe opstaan. Ook koppelen mensen hun klachten vaak niet aan hun situatie en stress. Het bekendste effect van massage is de diepe ontspanning die het teweeg brengt. Niets is lekkerder dan een goede massage na een stressvolle dag. Massage zorgt voor zowel een lichamelijke als een geestelijke ontspanning en is heerlijk om alle zorgen los te laten.
Bij ouderdomsklachten
Wanneer je ouder wordt, dan neemt de stijfheid van de spieren en gewrichten toe. Het is dan uiterst belangrijk deze zoveel mogelijk te blijven bewegen en soepel te houden. Een massage helpt hierbij het lichaam goed in conditie te houden en de spieren en gewrichten soepel te houden. Doordat er met olie wordt gewerkt is het ook nog eens goed voor de huid.
Een kijkje in
De massageruimte
Meer informatie
Effecten van een massage
Er is bij massage enerzijds sprake van relatief directe, lokale effecten en anderzijds van indirecte, algemenere effecten op het lichaam. Daar zijn een aantal verschillende verklaringen voor.Zo onderscheiden wij:
- Mechanische verklaring
- Chemisch-biologische verklaring
- Psychologische verklaring
- Reflectoire verklaring
Mechanische verklaring
Directe mechanische effecten kunnen worden toegeschreven aan de toegediende mechanische massageprikkel. Zo kan een massageprikkel (liefst zonder olie) de huid afschilferen en zo kan ontschilfering een mechanisch effect/doel van massage zijn. Door massage wordt de huid warm: in eerste instantie heel direct in de huid door de mechanische wrijvingsprikkel, maar ook in iets dieper gelegen structuren neemt de temperatuur van de weefsels toe als gevolg van die directe, mechanische prikkel. Een ander mechanisch effect van massage gaat uit van de druk die bij massage wordt uitgeoefend op de huid en de onderliggende spieren, die de afvoer van veneus bloed en met name lymfevocht beïnvloedt. Met speciale manuele lymfedrainage-technieken kan de lymfestroming worden beïnvloed. Deze rechtstreekse beïnvloeding wordt ook gerekend tot de mechanische effecten.
Chemisch-biologische verklaring
De in de dermis (lederhuid) gelegen mastcellen bevatten korreltjes met stoffen zoals bijvoorbeeld histamine. Deze korreltjes laten de erin opgeslagen stoffen vrij bij een (dreigende) schadelijke prikkel. Zo’n dreigende of reële beschadiging kan bijvoorbeeld worden toegebracht met harde en puntige massageprikkels (bijvoorbeeld een frictie). Hierdoor komt histamine vrij en dit geeft een lokale vasodilatatie (bloedvatverwijding).
Psychologische verklaring
Hiertoe behoren de indirecte, psychologische aspecten met betrekking tot het effect dat massage heeft. Tijdens een massage proberen wij u zo veel als mogelijk te laten ontspannen door een voor u juiste temperatuur, hygiëne, uitstraling en muziek in de werkruimte te creëren. Alle negatieve aspecten om u heen dienen zo veel als mogelijk te worden geëlimineerd.
Reflectoire verklaring
Dit zijn effecten die, indirect, via zenuwgeleiding (via het zenuwstelsel) worden bereikt. In de weefsels bevinden zich sensoren voor het waarnemen van prikkels. Zij geven die informatie via het ruggenmerg door aan (delen van) de hersenen. In de hersenen wordt dan het effect op die prikkel bepaald en dit wordt weer terug doorgegeven aan de effectoren in de periferie. Zo kan via deze omweg de spierspanning zowel verhoogd als verlaagd worden, een pijngevoel worden beïnvloed en ook een indirecte verbetering van de doorbloeding worden bereikt.
Technieken en handgrepen
De kunst van het masseren is uitgebreid beschreven en wij maken veelvuldig gebruik van deze basistechnieken en handgrepen te weten: effleurages, petrissages, tapotages, schuddingen en fricties. Daarnaast masseren we huid en bindweefsel.