Cursus Babymassage

Wat is het?


De Shantala babymassage is een eenvoudige massage van top tot teen. De kracht zit in het langzame ritme en de herhaling. In Nederland is de massage ook toepasbaar gemaakt voor volwassenen met en zonder een (verstandelijke) handicap.

Natuurlijk ken jij je kindje als geen ander. Het eerste contact was er al tijdens de zwangerschap. In de weken na de bevalling leer je elkaar steeds beter kennen. Babymassage is een goede manier om jullie band nog sterker te maken. Lichamelijk contact is belangrijk voor de emotionele, geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van je kindje. Even aandacht voor elkaar in de vaak hectische tijd.

Voor wie is de cursus bedoeld?

De cursus is geschikt voor ouders/verzorgers van baby’s in de leeftijd van 6 weken tot 9 maanden (kruipleeftijd). In overleg bekijken we welk moment voor jullie het meest geschikt is. De Shantala babymassage is een vorm van massage die eenvoudig te leren is.

Baby’s die veel huilen, onrustig zijn, zich overstrekken, last hebben van darmkrampjes of baby’s met een handicap hebben baat bij deze massage.

Door babymassage te geven aan een te vroeg geboren baby, een adoptiebaby of een baby met een beperking kan de band tussen ouder en kind worden versterkt. De babymassage ondersteunt een goede hechting en is erg belangrijk voor zowel ouder als kind.

“… en, babymassage is nét zo leuk voor partners!”


Wat zijn de effecten van babymassage?

 • Rustgevend en ontspannend voor ouder en baby
 • De lichaamstaal van je baby leren kennen
 • Meer zelfvertrouwen
 • Stimuleert de spierontwikkeling
 • Stimuleert de doorbloeding van de huid
 • Stimuleert de ontwikkeling van de zintuigen
 • Bevordert de motoriek
 • Positieve werking op de spijsvertering
 • Verhelpen van darmkrampjes
 • Versterkt het immuunsysteem
 • Kan er voor zorgen dat de baby makkelijker in slaap komt en dieper/rustiger slaapt
 • Kan er voor zorgen dat de baby minder geprikkeld gedrag vertoont
 • Ontspanning bij onrust en overstrekken

Interesse?


Nu boeken
 
Meer informatie

Waarom een massage?


 
Een kijkje in

De massageruimte


 
 
Meer informatie

Effecten van een massage


Er is bij massage enerzijds sprake van relatief directe, lokale effecten en anderzijds van indirecte, algemenere effecten op het lichaam. Daar zijn een aantal verschillende verklaringen voor.Zo onderscheiden wij:

Directe effecten:
- Mechanische verklaring
- Chemisch-biologische verklaring

Indirecte effecten:
- Psychologische verklaring
- Reflectoire verklaring


Mechanische verklaring

Directe mechanische effecten kunnen worden toegeschreven aan de toegediende mechanische massageprikkel. Zo kan een massageprikkel (liefst zonder olie) de huid afschilferen en zo kan ontschilfering een mechanisch effect/doel van massage zijn. Door massage wordt de huid warm: in eerste instantie heel direct in de huid door de mechanische wrijvingsprikkel, maar ook in iets dieper gelegen structuren neemt de temperatuur van de weefsels toe als gevolg van die directe, mechanische prikkel. Een ander mechanisch effect van massage gaat uit van de druk die bij massage wordt uitgeoefend op de huid en de onderliggende spieren, die de afvoer van veneus bloed en met name lymfevocht beïnvloedt. Met speciale manuele lymfedrainage-technieken kan de lymfestroming worden beïnvloed. Deze rechtstreekse beïnvloeding wordt ook gerekend tot de mechanische effecten.


Chemisch-biologische verklaring

De in de dermis (lederhuid) gelegen mastcellen bevatten korreltjes met stoffen zoals bijvoorbeeld histamine. Deze korreltjes laten de erin opgeslagen stoffen vrij bij een (dreigende) schadelijke prikkel. Zo’n dreigende of reële beschadiging kan bijvoorbeeld worden toegebracht met harde en puntige massageprikkels (bijvoorbeeld een frictie). Hierdoor komt histamine vrij en dit geeft een lokale vasodilatatie (bloedvatverwijding).


Psychologische verklaring

Hiertoe behoren de indirecte, psychologische aspecten met betrekking tot het effect dat massage heeft. Tijdens een massage proberen wij u zo veel als mogelijk te laten ontspannen door een voor u juiste temperatuur, hygiëne, uitstraling en muziek in de werkruimte te creëren. Alle negatieve aspecten om u heen dienen zo veel als mogelijk te worden geëlimineerd.


Reflectoire verklaring

Dit zijn effecten die, indirect, via zenuwgeleiding (via het zenuwstelsel) worden bereikt. In de weefsels bevinden zich sensoren voor het waarnemen van prikkels. Zij geven die informatie via het ruggenmerg door aan (delen van) de hersenen. In de hersenen wordt dan het effect op die prikkel bepaald en dit wordt weer terug doorgegeven aan de effectoren in de periferie. Zo kan via deze omweg de spierspanning zowel verhoogd als verlaagd worden, een pijngevoel worden beïnvloed en ook een indirecte verbetering van de doorbloeding worden bereikt.


Technieken en handgrepen

De kunst van het masseren is uitgebreid beschreven en wij maken veelvuldig gebruik van deze basistechnieken en handgrepen te weten: effleurages, petrissages, tapotages, schuddingen en fricties. Daarnaast masseren we huid en bindweefsel.

Ivm drukte neem ik momenteel helaas geen klanten aan voor massages. Let op: nieuwe aanmeldingen voor laserbehandeling zijn nog wel mogelijk!
This is default text for notification bar